På Söndag.

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-29 @ 18:43:31
På söndag lämnar Heidur Malå och far till Vilhelmina:(

Som ni minns så var ju Heidur Chayennes mamma och hon är super snäll och gosig, men nu ska hon lämna Måla och Lainejaur. Dock vet jag inte varför. Den ända jag vet är att dom skulle byta hon mot en annan häst. Jag vet att det är en Paint och höger än Chayenne, Men mer info kommer så småning om.


Nya;


(bild lånad av Tina)


Och Heidur;


Förra sommarén

Videos

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-29 @ 16:22:29
Jag jag tittade på en blogg och hittade  ett videoklipp och så hittade jag en själv. Asså dom är helt Coolt! skulle villa att jag och Chayenne kunnde det!

http://www.youtube.com/watch?v=jCvReoQYoXk&feature=fvwrel


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rTIPuyEj8nw


http://www.youtube.com/watch?v=D6CYcx2yj9I&feature=related


Barn och hästar

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-29 @ 09:50:00
Som några av er kanske vet går jag första året på gymnasiet och läser barn och fritidsprogrammet.
Och vet ni vad..? Jag tror jag kommer bli galen! Allt som vi får lära oss och allt som fröken fräken pratar om kopplar jag direkt till hästarna och ryttarna i min omgivning. Asså det är sjukt, kan inte beskriva det men det gör mig knäpp i huvudet, hela hela heela tiden relaterar jag till hästar och hästhanteringen samt gångerna jag hjälper andra med sina ponnyponnysar. Det här är säkert ovesäntlig information för er och ni bryr er förmodligen inte men jag tänkte bara tala om det! :$


Bild lånad från arvidsjaur ryttarförenings hemsida.
Jag och Noel på en tävling för lääängesen..

/Natta


Går dagens pass.

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-29 @ 07:58:38

Igår blev det lite träning för mig också.

Jag gick upp för halva backen men chayenne bakom mig och Kia i skogen i räääser fart. Det var lite jobbig men vi gjorde deti regnet men det regnade inte mycket som tur var. Fast vi gick barahalva vägen upp för att ja, vi hann inte så mycket mera för att jag skulle hem och laga mat. Men Chayenne tyckte att det var jobbigt. Nää Nu måste jag dra hej då bloggar mera sen!

//TildaMinnet

Nattas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-28 @ 11:22:00
Nä mitt minne är verkligen inte bra men eftersom jag blev så pigg här på morgon sidan försökte jag minnas vad jag beställde från hööks, det är alltså inte säkert att det var just precis exakt alla dom här sakerna några kanske inte ens var med och jag blandat ihop dem med något annat jag beställt? :) Vi gör ett försök iallafall :D
Vet att täckena och halsen blev beställda, samt tröjan och västen.


/Natta


Nu du!

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-28 @ 07:59:55
Nu sitter den nya headern på plats!:)


Irriterad

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-28 @ 07:57:15
Irriterad är precis vad jag är nu och vad jag var halva dagen igår.

Jag beställde ju som sagt från hööks här om dagen, i söndags tror jag. Beställningen minns jag inte riktigt men ska försöka minnas, däremot VET jag att jag klickade hem två täcken, och nu är det 15 % rabatt på alla täcken?! Asså gud så frustrerande, även om det bara handlar om någon hundralapp hit och dit så hade jag ju kunnat köpa borstar eller något annat "bra-att-ha" som till exempel grimmor?

Aja hööks har förstört mitt liv för den närmsta fram tiden tills dess att beställningen kommit hem och jag får sitta och känna på allt.. :$
Nu tänker jag tycka synd om mig själv som fortfarande har feber och sätta mig och käka lite choklad som världens bästa lämnade här...

/Natta


Hööks

Nattas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-27 @ 19:10:00
Sitter här och lyssnar på Avril Lavigne när jag kommer att tänka på att jag ju glömt berätta att jag beställt från hööks också. Jag har däremot glömt bort vad det var jag beställde så ni får veta imorn istället, då hinner jag tänka ordentligt.
Har även två andra beställningar på g! ;)
Kan dock tala om att jag betalar nästan allt själv. Mina föräldrar står endast för kanske en tredje del av kostnaden! :D Känner mig lite duktig :$

/NattaFoder.

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-27 @ 18:23:03
Proteiner är själva byggmaterialet i foderpyramiden och finns framför allt i grovfodret. Med grovfoder menas olika former av färskt, torkat eller konserverat gräs: bete, hö, ensilage eller hösilage. Halm är också grovfoder. Ett bra hö ger de flesta vitaminer och mineraler som behövs för att hästen ska må bra. Det är viktigt att allt foder håller hög kvalité så hästen får i sig all näring den behöver.Munnen - Avresestation
Den känsliga mulen är en effektiv sorteringsmaskin som petar bort sådant som inte smakar bra. Friska tänder är livsviktiga. Fodrets smörjs med mycket saliv innan den slinker vidare på matresan. Visste du att en medelstor häst producerar 10-30 liter saliv per dygn?
Foderstrupen - En känslig kanal
Transportsträckan från munnen till magen är en känslig kanal där fodret lätt kan fastna om det äts för fort eller blandas med för lite saliv. Se upp för foderstrupsförstoppning. Låt gärna hästen börja med att äta lite grovfoder innan den sätter tänderna i kraftfodret. Det får fart på salivet som hjälper fodret på vägen.
Magsäcken - En station på vägen
Hästens magsäck är liten i förhållande till kroppen men perfekt anpassad för ändamålet. En häst vill äta ofta, 3-4 gånger per dygn brukar passa de flesta hästar som står på stall. Fodret gör bara ett kort stopp i magsäcken innan det sticker vidare till nästa station, tunntarmen.
Tunntarmen tar hand om "snabb" energi
Här passerar fodret i en faslig fart cirka en timma efter att det svalts. Tunntarmen tar hand om fodrets mer lättsmälta delar och omvandlar det till energi som används för framförallt explosivt muskelarbete.
Grovtarmen - Centralstation för fodertåget
Grovtarmen är hästens viktigaste matsmältningsstation. Det tar cirka tre timmar för fodret att nå hit men väl här stannar det länge, 1-3 dygn. "Bussiga bakterier" bryter ner fodrets trådiga fibrer och för att klara jobbet behöver bakterierna mycket grovfoder. Minst 60% av hästens totala energi laddas i grovtarmen.
Gödselstacken - Slutstation på matresan
Träcket (hästens bajs) är det sista vi ser av fodret, och ett kvitto på att din häst mår bra. En frisk häst bajsar fasta "bollar" som lätt faller sönder. Var uppmärksam på om din häst bajsar löst och illaluktande. Det kan vara ett tecken på att den fått i sig dåligt foder eller vatten.


Mer Besökare?

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-27 @ 17:47:10
Mer-trafik.seSkratta lite vettja

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-27 @ 08:37:44

Nu ligger jag här hemma med feber och tycker synd om mig själv och tänker på Noel. Så jag tänkte passa på att uppdatera lite men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om så jag tänkte lägga upp den här videon från när vi rider voltige. Pinsamt, men kul ;) Och ja jag vet, jag tänker mycket.. :S
/Natta


Citat och ordspråk.

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2011-09-26 @ 19:39:29

Du tränar inte hästen med, rösten utan med kroppsspråket.Ja, och...

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-26 @ 19:35:47
Min uppdatering ligger ganska låg nu. P.g.a Jag håller på Med Headern och PhotoShopar lite:S I Stallet så ska det ju målas lite, nu ligger typ alla saker huller om buller och ingen årning alls, Men mika ska troligen vis måla till helgen.

Jag hoppade lite ''hemma gjort'' Hinder idag och Chayenne tyckte att dom var jätte farliga. MEn jag fick hon över ändå. Det var vita tummor och en rund stolpe (trä) Hon gick bra annars.
Och så mina små rosa borstar, dom älskar jag<3Ny(Gjord av mig)=]

//Tilda


Header.

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-26 @ 19:29:06
Nu är en ny header på G! så håll utkik!:)
Galen

Nattas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-24 @ 15:43:12

Kanske borde uppdatera lite? :)

Jomen här om dagen red jag Elina, med Tilda som red Chayenne.
Vi hade tänkt rida ett dressyrpass i ridhuset, men när vi kommit dit och börjat värma upp blev vi utskíckade då reglerna tydligen ändrats och de blivit riktigt stänga med att man ska betala anläggningskort. Självklart så ska man ju göra det, men å andra sidan handlade det om ett ridpass, ingen var i ridhuset och det var jävligt och regnit ute. Nu har vi iallafall betalat det så dom kan ju iallafall försöka vara lite.. Nä okej nu ska jag ge mig. Mohahahah....! Menmen, så vi trotsade vädret och skrittade ut kärleksstigen och gatorna hem. Det gick bra men var galet kallt. Hästarna skötte sig bra och verkade inte allt för missnöjda.

Igår red vi också, vi for dock ut direkt för att undvika konflikter och onödigt tjaffs. Vi red ganska sent på kvällen så vi tog på reflexer och red genom samhället till elljusspåret. Då bestämde vi oss för att fara trean bak och fram. Däremot var det regnigt och jobbig då också, plus att mörkret hade lagt sig så vi var spända hela högen. Elina var galet stressad, eller kanske taggad? Så jag hade fullt upp med att hålla henne på benen och att hålla balansen på samma gång, vi red nämligen barbacka.
När vi kom vid skjutsaken på elljusspåret vände vi av upp mot där alla husvagnar är för att slippa de värsta nedförsbackarna, just när vi kom jämsides med den första husvagnen så slocknade alla lampor på elljusspåret, galet timade var vi! Hahahha men små chockad blev iallafall jag. Sen när hästarna skrittade över torget träffade vi på fjortisar på fyllan. Riktigt kul, fast nä. Snarare galet onödigt!

Idag har jag varit i stallet och mockat, städat lite, plockat bort. Lät Noel stå ute eftersom det varit så galet bra väder, så där satt jag och Peder och kikade på hjärtat mitt en stund.Ojoj, jag är inte på det bästa humöret, men jag hoppas inte det gått igenom texten allt för mycket. ;)

/NattaHööks paket.

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-21 @ 15:04:46
Ja, nu äntligen har hööks paketet kommit!Jag trodde att borstarna var större men men...

/Tilda


Falla av vs bli avkastad

Nattas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-20 @ 10:27:00
En sak som jag tänker på väldigt ofta är den uppenbara skillnaden mellan att falla av och att bli avkastad från hästen. Många säger att det är samma sak men egentligen är det ju helt olika saker och betydelsen är inte den samma även om det i slutändan handlar om att man inte suttit kvar på hästen.

När man faller av en häst, då är det ryttarens fel utan och innan. Det kan vara så att hästen snubblat till och ryttaren fallit fram över halsen och sedan av ner på backen eftersom de inte haft balansen för att sitta kvar. Då har hästen inte gjort något för att med mening få av ryttaren utan det är snarare så att ryttaren orsakat avfallningen själv.

När man blir avkastad däremot är det hästen som gör något för att bli av med tvåbeningen som befinner sig på ryggen. Om man till exempel rider en häst som börjar bocka och bralla är det så att hästen snör av ryttaren, det är hästens fel att ryttaren inte sitter kvar eftersom den provocerar fram till en avfallning. Självklart kan en sån här situation också sitta på ryttarens axlar för att den gjort något mot hästen som den inte accepterat och den svarat med att protestera. Men när man blir avkastad har hästen gjort något som gör att man åker i backen.
Sen händer det ju även att hästen gör "farliga" saker och man faller av men de menade aldrig att kasta av ryttaren. De gör det förmodligen otroligt sällan.

Det finns många andra som skrivit om det här och har mycket bättre förklaringar men jag kände ändå att jag ville säga hur jag ser på saken. Det är ju som om man går och sedan snubblar över sin egen fot eller över en trottoarkant, kanske ett bananskal om man har tur, du har man själv varit klumpig och orsakat resultatet. Däremot om någon sträcker fram sin fot och häller en då har man blivit fälld, det är inte ens eget fel, men kanske förtjänade man det? Det är ungefär samma princip.

Själv faller jag nästan alltid av, avkastad händer det också att jag blir, men jag är så klumpig att om hästen svänger höger när jag travar och tänker vänster kan jag lika gärna falla av. Om vi säger att jag fallit av mellan två och tre hundra gånger så har jag förmodligen fallit av runt två hundra, avkastningarna är så otroligt mycke färre även om antalet i sig är stort.

Här är två videos, första när en person faller av, andra när h*n blir avkastad.
/Natta


Håll andan

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-19 @ 22:18:36

Ikvällst höll jag lektion för Tilda som red Chayenne. Det gick superbra om ni frågar mig, däremot är jag så otroligt opedagogisk och galet osuverän på det här med att lära ut så jag vet inte vars jag ska ta vägen. Hahah, men de var iallafall duktiga tycker vi fick till det riktigt bra. Blev mycket träning på sitsen och dess inverkan. Igångsättningarna och avsaktningarna blev så sjukt bra på slutet att rysningarna komme och gådde fram och tillbaka.

Galet hur kul det är att hålla lektioner, eller att i allmänhet kunna hjälpa nån annan. :$
Känns som det var länge sen jag gjorde det, även om sist var när vi longerade Chayenne om jag inte minns helt fel.

Hade inte planer på att gå in nå djupare på dagens träning, Tilda kanske gör något inlägg om vi har tur.

Noel har för övrigt fått börja gå ute några timmar om dagen, jag och Jessica byggde en ruggit snugg och bra sjukhage åt pojken i söndags, däremot glömde vi för ovanlighetens skull att göra en öppning.. Hopplöst!/Natta


Skulle sitta fint!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-19 @ 17:54:22Att ha i stallet den kostar bara 3565.69:-

/Tilda-

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-19 @ 12:18:05
Har typ inget att skriva om så att det får bli lite tidsfördriv;)

Vad heter hästen? - Cheyenne
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? - Jätte fint, nej!
Vad kallar du hästen? - Sötnos, Älskling, Chayenne
Vad kallar andra hästen? - Chayenne
Hur gammal är den? - 6
Vilket år/månad/dag föddes den? - 11 sep 2005
Vilken färg har den? - brun, svart
Har den några tecken?
- Stjärn
Hur hög i mankhöjden? -
ca 130
Är det ett sto/valack/hingst? - Sto
Vem red in/utbildade hästen?
- Mika/Anna-pia
Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare?
- Ja!
Hur är den i skritten?
- Suvärän
Hur är den i traven?
- Inte för skumping och inte pass, utan där imellan
Hur är den i galoppen?
- Den är bra men har lite svårt med formen just då.
Kan den skänkelvikningar?
- Ja
Kan den öppna/sluta?
- lite
Kan den galoppombyten?
- Lite jobbar på saken
Ställer den alla ben brevid varandra och håller formen i halterna?
- -ibland..
Är hästen pigg?
- Beror på lite (vad den gjorde dagen före)
Är hästen trög? - Netj!

Är hästen stark? - njea
Är hästen het?
- bara när man kör fullgalopp på engen och tävlar =D
Bockar den?
- Nej
Har du bockat med den? - ja

Stegrar den?
- Bara på komando
Har du stegrat med den?
- Ja
Sparkar den bakut? - ne
Har du sparkat bakut med den?
- Ja
Skenar den ofta med dig/andra?
- Nej!
Har du skenat på den?
- Ja!
Är den tittig?
- Nej bara om det är nödvändigt!
Har du badat tillsammans med den?
- Ja, det är så kul! 
Har ni hoppat tillsammans? - Jao

Har ni galopperat på en äng tillsammans? - Jopp
Hoppar hästen bra? - Jepp
Gillar den att hoppa? - Ibland, hon har sina dagar..
Har den bra hoppteknik? - rätt så
Hur högt brukar du hoppa med den? - 1 m 
Hur ofta hoppar du den? - försöker hålla 1 gång iveckan;)
Står hästen i box? - Nej
Hur mycket och vad äter hästen? - Renfoder och hö
Går den i hagen varje dag? - Ja
I en stor eller liten hage? - bådeoch
Hur länge går den ute per dag? - Dygnet runt!
Gillar den att vara ute i hagen? - Ja
Har den vindskydd i hagen? - Ja men det är inte stort
Borstar du hästen före och efter ridningen? - Ja alltid!
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? - Jag brukan ta hårtorken HAHA
Hur länge brukar ni rida varje gång? - Beror på ca 35-1½ 
Hur tycker du att man ska rida för att klara av hästen? - Nej huvudsaken är att man tänker ''Jag kan, Jag vill, Jag ska!
 
Är hästen ridskolehäst eller privathäst? - Privathäst
Vem äger hästen? - Familjen/Mika
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? - Länge!<3 
Är hästen snäll i stallet? - jopp

Kan hästen stå lös i stallet? - Japp!
Måste hästen vara uppbunden? - Nej
Håller du på med den i boxen eller i stallgången? - Både och

text Lånat av mona.

/Tilda


Bloggtävling

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-19 @ 10:28:37http://lamiamichelle.blogg.se/2011/september/bloggtavling-vinn-tagelarmband.htmlNu ska ni få vara med och bestämma!

Våra inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-18 @ 13:00:12

Nu har vi tänkt att ni ska få vara med och bestämma.

Tycker ni att vi borde ha minniatyr bilder eller som vi ha nu?

Tycker ni att vi borde ha mera bilder?

Tycker ni att vi borde ha något slag av ''veckans'' eller ''månadens''?

Tycket ni att vi borde ha en ny header?

Kom med förslag! på Mejlen; 
Frihetsdressyr@hotmail.comMorgonsBilder!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-18 @ 12:47:19
Ja, i morse så hade jag stallet. Det va dimmit så då tänkte jag att jag kunde ta lite kort på Chayenne...
/Tilda


Citat och ordspråk.

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2011-09-17 @ 17:04:16
Tvång förstör förtroende, och utan förtroende så kan hästen och människan aldrig bli ett bra team.


Hände på Torget idag;)

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-17 @ 16:59:46
Idag hade vi '' Prova på westenridning'' på torget, för att det var något där så att ja då var vi där också=) Det gick jätte bra och vi hade nästan folk hela tiden. VI hade Chayenne, Lullen och Ikaros.  

Har tagit massa kort men dom är kvar i kamera och jag är bara anmält lat för att hämta kameran och ladda över bilderna... 

Men de kommer nog upp snart :)

Och jag jag har typ inte skrivit på ett år men jag har inte haft tiden... 

//Tilda


Livet genom en hästs ögon

Våra inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-16 @ 14:14:00Som hästigast, oj.. hastigast*

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-15 @ 15:43:52

De känns som jag rider jättesällan nu mera.. Kanske gör jag det, eller så saknar jag att verkligen kunna arbeta med Noel. Gud vet vad!Hur som helst ska jag nu bege mig till stallet och kolla till min vackra, sen ska jag försöka hinna med ett dressyrpass på Chayenne.

/NattaBilder från länge sen

Nattas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-15 @ 15:39:00

Tänkte tvär lägga upp några bilder som Debb tog på mig och Noel dagen vi kom hem från Stockholm, som några av er kanske minns var jag och min halva familj dit på semester och hälsade på min bror i somras. :)
Som ni kanske ser så använde


/Natta


Medicinering

Nattas inlägg - Kommentarer (4)
2011-09-14 @ 15:20:57
Idag påbörjades Noel medicinering, än en gång... Hoppas han blir bra. Däremot har han fått som ett litet hål av något slag vid kronranden och är grötig där runt så jag ska ta och kika lite närmare på det senare idag när jag ska dit igen, for nämligen dit med Ellinor just efter skolan och tittade till honom. Hon hade också lindat hans ben imorse för att stödja osv. Blandade känslor där va, men det är tanken som räknas och jag uppskattar självklart att hon försöker hjälpa till och hänvisar till Noels bästa. :)


Fotograf: Nathalie Josefsson
Gammal mobilbild på Noels svans.

Gud vilken bildbrist jag lider av.. Måste höra ihop med Mika så vi kan fota nån dag :)

/Natta


Longering

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-13 @ 23:52:47

Jag har inte gjort något inlägg på länge och ingen av oss har precis skrivit något vettigt så jag tänkte snabbt gå igenom hur jag hjälpte Tilda och Chayenne när vi longerade.

Vi började med att skritta fram till paddocken och sen fick Tilda gå runt några varv med Chayenne, när hon var fram skrittad och kommit igång lite jagade jag på Tilda och uppmanade henne att springa några varv med ponnyponny, några varv i trav alltså. Chayenne verkade ta det aningens bättre än Tilda som blev gode andfådd osv. Under travandet fick de även göra stora volter för att förbereda Chayenne för arbete på volt.

Sedan fortsatte vi arbetet på volten och jag försökte få Tilda att förstå hur jag tycker man ska lära hästen "longering", inte på något vis förvirra henne och ändra hela hennes bild av metoden, vilket jag kanske gjorde ändå. Till att börja med fick Chayenne skritta på en liten volt runt oss och jag höll sticken och använde den samtidigt som jag förklarade lite lätt vad jag gjorde. Jag antog att det skulle bli lättare för Tilda om hon fick hålla reda på en sak i taget eftersom jag har förmågan att tjorva till saker. ( -.- ) Så Tilda fick träna på att sätta igång och sakta av Chayenne. Från början pressade sig Chayenne mycke mot oss och jag blev tvungen att trycka ut henne på volten med hjälp av sticken som agerade skänkel. Det gick faktiskt bra, men hon hittade på att ställa sig i nacken och trycka ut bogen i samband med att hon höll huvudet väldigt ställt in mot mitten så då la jag förrsiktigt till sticken bakom ganaschen och det resulterade i att hon vände in huvudet. Tilda fortsatte träningen med sticken och jobbade med att sätta igång henne genom att först och främst höja handen och peka åt det hållet Chayenne skulle gå, om inte det fungerade skulle hon, utan att röra vid Chayenne, putta fram henne med sticken, hon viftade den häftigt fram och tillbaka en bit bakom ändan. Det tredje steget blev då att smacka och använda rösten. Så fortsatte hon tills Chayenne fattade att hon skulle gå fram när handen höjdes, villket gick riktigt fort. Båda var riktigt duktiga och Tildas tydliga kroppsspråk lär ha gjort stor nytta.

Avsakningarna blev lite svårare, till att börja med så ska man ju alltid hålla sticken ner mot marken när den inte är "aktiv" så det var kanske det första steget, som Tilda även hade lättast för att glömma bort ;) Men hon lyckades oftast, när hon skulle sakta av hästen däremot börjar man med att välja kommando för Stopp, och avsaktning. Hon varvade mellan wooah (Stavn?) det uttalas iallafall höow, och ptroo. Om hästen inte lyssnade på röst kommandot började hon svaja linan fram och tillbaka lite lugnt, förblev ohn utan respons blev hon tvungen att svaja lite tydligare och tillslut fick hon rycka en gång eller två. 

Det här arbetet fortsatte i både skritt och trav och det gick riktigt bra! Är och var super impad på dem båda och är så otroligt glad över resultatet. Måste ju även tilllägga att Tilda i slutet av passet skötte allt själv och jag satt på staketet och granskade dem ;) :):) 

Endel kanske undrar om Chayenne aldrig fick beröm vilket hon förstås fick, dessvärre är jag en sån person som "missbrukar" beröm, det slutar nästan ha något värde... Men men, belöningen blev självklart rösten och sedfan att hon fick göra halt och stanna ute på volt spåret medan Tilda gick fram och myste en stund, bad Chayenne att stanna genom att säga "Stay" och visa tydligt stopptecken med handen och sedan traska tillbaka till mitten av volten och sätta igång ponnyn. 

Ett bra tips för er som arbetar era hästar från marken och egentligen inte ska röra så mycket på er är att göra en ring i marken, om man är i sand, eller liknande går det jättebra, även i snö. Vissa underlag kan det bli svårt att göra i men de flesta brukar funka. Man gör en liten ring eller volt med en halv meter i diameter som man måste hålla sig inom, riktigt effektivt!

Blev säkert en luddig text och massa saker är säkert obegripliga men jag skyller på att jag är trött och bara snabbkokade ihop ett smygintressant inlägg utan bilder för att aktivera bloggen lite.


/NattaCitat och ordspråk.

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2011-09-12 @ 18:00:00


Hästar är som luft utan dem kan man inte leva.När jag ser dig

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-12 @ 17:49:56

Jag har inte skrivit på hundra år, och det ber jag om ursäkt för för typ tjugonde gången, allt känns små jobbigt och surt nu. Blogglusten finns liksom inte där, får inte ut så mycket av bloggandet eftersom det alltid slutar med att jag skriver texter om känslorna kring Noel osv vilket ingen förmodligen vill läsa om. Så jag försöker att inte dra ner den här bloggen till någon negativ såå. Men det är småsvårt.

Noel är iallafall dålig igen, han är svullen om benen och kan knappt gå, så pappa snackade med veterinären så han ska börja på medicinering igen.

Vet inte vad mer jag ska skriva då inget känns nämnvärt, hoppas bara att Noel kan bli frisk någon gång! För hans eget bästa.


Fotograf: Okänd

/NattaDagen som var.

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-11 @ 22:04:50
Idag red jag Chayenne barbacka och så hade jag Clara som fotade, Och Chayenne var jätte duktig och gick i form och arbetade bra. JAg hoppade lite småa hinder också;) Så att här kommer lite bilder=)OCh så longserade jag, som jag gjorde igår, men nu utan Natta;)
Och så Chayennes tårta;//Tilda


Det är din dag idag, Gumman<3

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 21:00:006 år idag <3


Det är din dag idag, Gumman!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 20:00:00Det är din dag idag, Gumman<3

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 19:00:00


Det är din dag idag, Gumman<3

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 13:00:00
/TildaDet är din dag idag, Gumman!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 10:00:00/Tilda


Grattis Chayenne

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 08:30:00
Chayenne fyller år idag! :D
Hur mycket hon fyller vet jag dock inte, sex kanske?/Natta


Det är din dag idag, Gumman!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 05:00:00


/tilda


Chayenne - Toppen dag!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 00:49:57
Ja, Jag tyckte att chayenne har varit super idag!=) hon gick in i transporten och fasoner och gick lungt ut ur den. Och så på kvällen så for jag till stallet och skulle longkera, och då fick jag hjälp av Natta. Hon visade hur hon gjorde när hon tränade longsering (halter, igångsättningar m.m) Och hon fattade nästar på en gång. Jag tror att hon har haft en bra dag. Men jag tog ingen galopp, det blir nog nästa gång;)


Gumman<3

//Tilda


Det är din dag idag, Gumman

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-11 @ 00:01:00
(Det är så átt Chayenne har 2 födelsedagar om ni blir lite förrvirad;) Men men... Det blev lite konstigt och så;) )4 år

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-10 @ 12:42:01
Ja, Nu har det gått ca 4 år sedan vi köpte henne.På den här bilden så ser ni hur mycket hon har förändras sedan vi köpte henne=)

//Tilda


Hööks beställning.

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-09 @ 23:28:24
Vi har nu beställt från hööks, lite presenter till CHAYENNE som fyller år på Söndag.


Luddset


Borstarx2
//Tilda


Helgens planer.

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-08 @ 21:41:14
Helgens planer blir...

Fredag: Vila, Jag ska rengöra lite grimmor och så

Lördag: Köra hem hästarna till malå och rida lite smått, om Natta vill så kan hon hjälpa mig lite grana med Chayenne

Söndag: Vila, Bara ta det lungt, vara i stallet typ hela dagen.

//Tilda


Citat och ordspråk.

Citat och ordspråk - Kommentarer (3)
2011-09-05 @ 18:00:00


A woman needs two animals - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.Lasttränad, Check!

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2011-09-05 @ 15:41:25

Igår så lasttränade vi Chayenne. Vi köre henne till malå och red och sen till baka. Hon va jätte duktig och gick nästan in i transporten på en gång. Men vi hedde över en jacka, för att då brukar hon gå in  för att hon är ju bara tjurig-.-   
Men iallafall så här kommer lite bilder då jag red;)


Fotograf; Mikaela

// Tilda27 Augusti

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-05 @ 08:55:00
Den speciella dagen som var för några dagar sedan, den 27 augusti för att vara mer exakt glömde jag ju bort att tala om vad det var för dag. Men det var min och Noels två års dag. Det var exakt två år sedan vi köpte Noel då.

Den 27 Augusti 2009 köpte vi Noel av Malå Ridklubb./Natta


Vi klarar det här, älskling!

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-04 @ 20:43:30
// Tilda


<3

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-04 @ 20:41:49


Fotograf; Carro

// Tilda


Friluftsliv

Nattas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-04 @ 18:48:56

Eftersom det verkar som att ni vill ha uppdatering på bloggen trots att det finns ytters lite att skriva om tänkte jag försöka klura ut något och pressa fram några mer eller mindre intressanta inlägg.
Har för övrigt fått mail, sms och personer som kommit fram till mig och sagt att jag ska uppdatera så jag tänkte bara tala om att vi har en mail om ni vill kontakta oss som driver bloggen, frihetsdressyr@hotmail.com :) Det blir mycket smidigare att kontakta oss där när det gäller just bloggen.

För övrigt har Noel fått börja gå utomhus igen, dock bara i en liten hage. Typ samma storlek som Lullen och han hade i vintras när vi flyttade dem. Lullen har stått med honom i den hagen som sällskap medan Dokkan tyvärr måstat gå själv. Lite smått onödigt men vad gör man inte? Hagen är trots allt ytters liten. Idag kom däremot Chayenne förbi en sväng och står nu i hagen och gör Dokkanbell sällskap. De hade tydligen lasttränat henne, och det hade gått riktigt bra? Sjukt kul att höra iallafall.

Igår var jag till laine och red Chayenne ett dressyrpass, det gick riktigt bra i skritten och traven i galoppen däremot sket sig allting och jag gav upp. ILLA! Men det började bli riktigt mörkt ute och jag kände mig inte helt koncentrerad eftersom jag av ren vana tittade runt och kikade efter spöken och andra övernaturliga saker som möjligtvis var ute efter att skrämma vettet ur mig.

Har planer på att börja träna Noel lite smått nu när han inte haltar lika mycket, dock bara skrittarbete under korta stunder i hagen så han inte behöver belasta och prestera. Hoppas han blir helt frisk snart, det är ju verkligen inte kul att han ska ha det så här!


Fotograf: Mikaela Forsberg

/NattaLite saker som har hänt

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2011-09-03 @ 20:12:03
Jag har typ inte skrivit på en vecka jag vet seriös absolut inte vad jag ska skriva om. Har som inte ideer!  
Eller ni kanske har något ni vill att jag eller Natta ska skriva om? det är bara att komma med förslag!

Det ända som har hänt är att jag har hoppat några hinder och tvätta schabak och pussat Chayenne ett ex antal gånger och fotat.

Och nästa helg (Söndag) så blir det kanske att flytta hem hästarna efter att mamma, pappa och Mika har varit i Marsliden med hästarna. jag vill det as mycket för tänk så kul att få ta ett rid pass i paddocken eller fara ridstigen. Men mamma vet inte säkert än.

Det var nog allt, tyvärr så har jag inga bilder på den här datorn men det kommer. =)

// Tilda


Nattas inlägg - Kommentarer (2)
2011-09-02 @ 15:22:02

Fotograf: Nathalie Josefsson

Asså jag vet verkligen inte vad jag ska skriva vilket ni kanske märkt, men ikväll får ni förhoppningsvis massa uppdatering! :)

/NattaLadda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus