Gick ut på en liten promenad. (igår)

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2012-01-30 @ 22:18:38
Ja, låt rubriken tala! Tog med mig kia å. Gick super. Awsome, det hära gillar jag. Hon följde mig som en hund. (Hahah) det kanske var för att härma kia?!  Humor på topp - Jao! Lägger upp någon bild sen. 'Annas så händer inte så mycket. Syrran föll ju år igår! Grattis mika i efterskott!
Jokkmokk i helgen då! Vem ska dit!? :)


Bjuder! (hahha typ två år gammal bild(2010) inte snygg asså)
//Tilda


Australia's Got Talent 2011 - Double Dan Horsemanship

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-30 @ 18:42:00
Titta på det hära då!
http://www.youtube.com/watch?v=2tlsmV7JfF8
Ps.Gick inte att bädda in!


Citat och ordspråk.

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2012-01-30 @ 15:31:00
There is something about the outside of a horse that is good for the inside of the human.


''Önske/dröm outfiten'' - Jag

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2012-01-30 @ 12:16:00
Jw hjälm, dayton hat
BERKELEY JACKET, Classic College Jacket with Hood
Classic Riding Cloves, Classic Gloves
Jeanie FS, John Whitaker 'Bling' Breeches
Venice fieldboot
//Tilda


''Önske/dröm outfiten'' - Chayenne

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-30 @ 07:56:31
Nya English Collection – Träns med mexikansk nosgrimma, svart. ( Ej pullar grimman), swarovski pannband, Hackamore, och nosludd på det( får färg)!

Weston allround sadel, Svart

Stigläder Claridge House
soft up stigbyglar
src="https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2637378/images/2011/330108_01_176937559.jpg" alt="" class="image" />
Lädergjord Claridge House

shockmöhle, Scapa, eskadrons (rosa),
En hel vecka nu...

Våra inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-29 @ 23:59:00
Phuj! Nu har det varit en hel vecka med tips och ideer. Alla har vi inte skrivit själv och så. Men vad tycker ni? var det bra eller? Lite bilder och mycket text. Men nu kanske ni har en lite annan sikt på just NH, frihetsdressyr osv.. ? Eller? :) Roligt med det hära, med lite tips och så. Vi bjuder! Till och med jag har lärt mig lite nya saker, Bra va ?:P Saker som jag inte visste en aning om förr! Hoppas att ni gillade den!


Imorgon

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-29 @ 22:19:26
Imorgon kommer Önske/dörm outfit till mig och Chayenne ut. Håll ut kik! =)
//Tilda


Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2012-01-29 @ 11:31:00
Tilda


Dubbla budskap

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-29 @ 10:26:00

Vi ger ofta våra hästar dubbla budskap. Vi säger en sak med vår kropp och sänder ut det motsatta i tanken. Du kanske inte tror att hästen läser dina mentala bilder för att den inte reagerar på din begäran, men det finns två skäl till att hästar inte reagerar på kommandon. Antingen sänder vi dubbla budskap eller så vill hästen helt enkelt inte göra som vi vill. Kanske ger den oss ett svar som vi inte förstår eller inte lyssnar på. Hästar lever i sinnenas värld och läser våra tankar, känslor och avsikter. De vet vad som händer innan det händer. För att inte ge dubbla budskap måste alltid våra tankar och kommandon stämma överens med vårt kroppsspråk. Tänk endast i bejakanden! Visualisera och sänd bara bilder och tankar på vad du faktiskt vill att hästen ska göra.

 

T ex: Bit inte! Hästen uppfattar Bit! Den uppfattar inte ordet "inte" för det finns ingen bild för det. Vi sänder bilder på det vi inte ville och uppmuntrar hästen att bita. Detta är naturligt för oss. Vi projicerar våra rädslor på omgivningen och hästarna agerar ut dem. Det är inte rättvist att sända ut ett mentalt kommando av det du inte vill, och sedan bestraffa hästen när den agerar ut det. Även om hästen förstår ordet NEJ när den gör fel och lärt sig förstå ordet när det används ensamt i ett kommando, förstår den det inte i en hel mening. Nej inte bita! betyder Bit! När vi sänt dubbla budskap varje dag om en mängd olika saker har hästarna konstaterat att människor är en samling idioter. Din häst tycker inte att du är att lita på. Den stänger av och ignorerar allt du säger.

 

Exempel på positiva uppmaningar gällande negativt beteende:

- Bits inte! blir "Håll munnen stängd!"

- Spring inte iväg när jag ska hämta dig i hagen! blir "Kom fram till mig..."

- Bråka inte vid lastningen! blir "Gå lugnt in i transporten!"

Att lära sig tänka i bejakanden kräver mental omskolning. Hästarna är så vana vid att ta emot dubbla budskap från oss att de behöver tid att vänja sig och börja tänka i positiva banor.

 Jag har precis fått reda på att jag är en Hästviskare

Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-29 @ 09:39:37
Gjorde ett ryttartest på Facebook. Direkt länk. Testa och se vem du är!
Jag förstår min häst på ett sätt som ingen annan gör, och vi kan kommunicera med varandra precis som du pratar med dina vänner. Inga konstigheter!
Tildas inlägg - Kommentarer (0)
2012-01-28 @ 23:18:00
Tilda


Lördag - Hoppning

Tildas inlägg - Kommentarer (1)
2012-01-28 @ 19:11:33
Hoppning idag blev det! Awsome! Var riktigt duktig när vi väl kommit igån men när jag värmde upp så bocka hon lite och ville få av mig. Suck, Vilken bus ponny jag har va? Oxer gick jätte fint! Och tycker verkligen om att hoppa. Dock blev det inte så länge, pga hon var så fint och jag var nöjd så då sluta vi=)
Sen bärde det av hem och Skoter åkning stod på spel! Åket lite granna och så.
Nu sitter man och fibblar på Photoshop och sånt! Ha de bra så vidare! :)
En av dom. Men kommer nog mera imorgon och under kvällen!
//Tilda


Ledarskap och partnerskap

Tips - Kommentarer (1)
2012-01-28 @ 11:19:00
För kommunikation och för att undvika olyckor är det viktigt att hästen ser oss som en trygg ledare. I annat fall tar hästen på sig ledarskapet och det är förstås inte bra. Hästar söker alltid en naturlig ledare och under ett gott ledarskap blir de mer förstående, lugnare, självsäkrare och medgörligare. Ledarskapet kan vi inte tvinga oss till, det måste förtjänas varje dag. Man måste ha förtjänat hästens tillit och respekt. Respekt har inget med rädsla att göra. För att få respekt måste man själv ge det. Om inte ledarskapet är befäst accepterar inte hästen ditt beslut och kommer att motsätta sig. När du är dess ledare följer den dig frivilligt utan tvekan. Partnerskap och ledarskap går alltid hand i hand.

 

<>Det är ganska vanligt att vi använder våld i ledarskapet mot hästar. "Hästar använder ju våld mot varandra" är ett vanligt argument. Men det är inte accepterat att vi använder våld när vi är ledare över en grupp människor! Våld gör ingen människa till ledare. Hästar kan ta stryk från andra hästar. De vet hur dominanslekarna fungerar och har lekt dem i hela sitt liv, men de har ett starkt band till varandra och om de blir hotade försvarar de varandra. Det är en helt annan sak när en människa tar till våld mot en häst för vi är rovdjur och hästar ser tvång och aggression som livshotande beteenden. Det är en nedärvd instinkt som gjort att de överlevt i miljoner år. Hästar vet att vi tillhör samma familj som andra rovdjur. Om vi ska kunna uppnå samarbete och få hästarna att lita på oss så måste vårt budskap vara att vi är vänliga och aldrig skulle försöka skada dem.

 En häst är nästan Aldrig Dominant!

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-27 @ 19:39:00

Det är människan som är Dominant mot hästen, av okunskap, vilket skapar osäkerhet hos hästen, vilket vi tyvärr ofta tolkar som Dominans.

Prova istället att Bli mjukare mot hästen och förklara tydligare.

Då kommer hästen svara med större motivation och glädje.Vad är Natural Horsemanship?

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-27 @ 14:59:00

Natural Horsemanship, Natural HorseTraining även kallat NH-träning eller Naturlig Hästträning är en filosofi där man skapar ett språk med hästen – en dialog. Det är ett förhållningssätt man har tillsammans med hästar som grundar sig på förståelse, känsla och hästpsykologi. Man ser allt från hästens synvinkel och kommunikationen byggs upp av förtroende, ledarskap och ömsesidig respekt. Man använder inte någon form av tvång eller straff, utan lär hästen det man vill på ett naturligt och förståeligt sätt för den.

 

Natural Horsemanship är inget man gör istället för en viss hästsport, det är bara ett annat sätt. Det är ett mycket roligare, säkrare och framgångsrikare sätt som ger följsamma, trygga och harmoniska hästar. Principerna är desamma oavsett vilket mål man har eller vilken riddisciplin man utövar.

När du fått en kommunikation med hästens sinne och har lärt dig förstå hur en häst tänker och hur du läser den och kommunicerar med den, kan du få hästen att göra nästan vad som helst. Då behövs varken grimskaft, träns eller tyglar.

 

Natural Horsemanship är en filosofi där man skapar ett språk med hästen – en dialog. Det är ett förhållningssätt man har tillsammans med hästar som grundar sig på förståelse, känsla och hästpsykologi. Man ser allt från hästens synvinkel och kommunikationen byggs upp av förtroende, ledarskap och ömsesidig respekt. Man använder inte någon form av tvång eller straff, utan lär hästen det man vill på ett naturligt och förståeligt sätt för den.

 

Natural Horsemanship är inget man gör istället för en viss hästsport, det är bara ett annat sätt. Det är ett mycket roligare, säkrare och framgångsrikare sätt som ger följsamma, trygga och harmoniska hästar. Principerna är desamma oavsett vilket mål man har eller vilken riddisciplin man utövar.

 

När du fått en kommunikation med hästens sinne och har lärt dig förstå hur en häst tänker och hur du läser den och kommunicerar med den, kan du få hästen att göra nästan vad som helst. Då behövs varken grimskaft, träns eller tyglar.

 Utbildningssteg i Natural Horsemanship

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-27 @ 11:32:00

Det är viktigt att hästen får en bra grundutbildning och att man tar hänsyn till varje hästs individuella förmåga. Hästen måste utvecklas både mentalt, emotionellt och fysiskt. Det kan man inte påskynda utan är av stor vikt att låta det ta den tid som behövs. Att utbilda en häst till en välskolad sådan tar flera år och grundskolan är den viktiga byggstenen för om det fattas något i grunden kommer man att få problem längre fram. Jag lägger en stor del av grunden på marken för innan jag sätter mig på hästens rygg ska den förstå mig, lita på mig och respektera mig. Över 80% av en hästs utbildning ligger på marken. Därefter överför jag det till hästryggen. Jag tränar hästar utifrån tre olika utvecklingsstadier:

 

 

 

Inlärningsstadiet och den mentala samlingen

Mental samling (respekt): Hästen lyssnar på dig.

Mental samling betyder respekt. Det innebär att hästen förstår vad jag vill och gör det jag vill utan motstånd eller rädsla. Den respekterar mig som en god ledare och partner som förstår dess språk och sinne. Jag använder olika relationsövningar och bygger upp kommunikation, förtroende och respekt. Jag skapar ett språk med hästen och lär den grunderna från marken det jag vill att den ska förstå under sadel. Jag använder dynamiken i naturlig ridning; att rida med hela kroppen, med fokus och utveckla en oberoende sits. Hästen ska känna sig helt trygg med mig, respektera mig, förstå vad jag vill och vara mentalt med mig, vilket är första steget för fysisk samling.

 

 

 

Befästningsstadiet och den emotionella samlingen

Emotionell samling (kontrollerad framåtbjudning): Hästen lyssnar på dig men här handlar det också om kvaliteten. Hur hästen gör det du ber den om.

Emotionell samling betyder kontrollerad framåtbjudning. Hästen är lugn och har självkontroll och behöver inte hållas tillbaka från att springa iväg. Den behöver inte bli dragen i munnen för att stanna och behöver inte bli pådriven för att hålla sig i rörelse. Jag har full kontroll över hästen, kroppsspråket används effektivt och tyglarna behövs väldigt lite. Jag utvecklar mer känsla, timing och harmoni med hästen så den blir villigare och mjukare. Tyglarna behövs mindre och mindre för kontroll och blir istället ett värdefullt hjälpmedel för kommunikation. Jag upprepar grundövningarna tills de verkligen är befästa, ökar svårighetsgraden och respekten och utvecklar det mot harmoni.

 

 

 

Förfiningsstadiet och den fysiska samlingen

Fysisk samling (lodrät böjning med bakbensaktivitet): Här handlar det om energi.

Hästen har en eftergiven huvudposition och rundad rygg för kommunikation och bakbensaktivitet. Här förfinar jag hjälperna så att mina signaler i det närmaste blir osynliga. Mental, emotionell och fysisk samling sätts ihop och skapar helheten. Samling utvecklas för ökad styrka genom aktivitet av bakdelen. För att detta ska fungera krävs att den mentala och emotionella samlingen är på plats, för respekten och framåtbjudningen påverkar ”böjningssystemet” i mycket hög grad. Här är grunden byggd och man har alla “delar” för att kunna göra vad man vill med hästen.

 

 

 

Markträning – I lina och I frihet

 

Att bli en del av hästen börjar från marken och det är där vi lär oss mest om hästar. Innan vi ens sätter oss på hästens rygg behöver den lita på oss och förstå oss. Vi måste göra oss förstådda med kroppsspråket för man kan inte guida en häst från sadeln utan grova tygelhjälper, om den inte först från marken har lärt sig att svara på de finaste signaler. Att utveckla känsla från marken via grimskaftet är en förutsättning för att uppsittningen i sadeln ska ha kvalitet, oavsett vilken riddisciplin man utövar.

 

Med grimma och grimskaft börjar vi att bygga upp kommunikationen genom olika relations- och förflyttningslekar där vi befäster ledarskap och partnerskap. Dessa lekar är grunden för allt vi vill göra med hästen, oavsett om det är från marken eller uppsuttet. Allt ifrån enkla rörelser till avancerade. Dessa lekar förebygger också samt löser problem. Vi bygger upp respekt och tillit och tar kontroll över flyktbeteendet och jobbar på den mentala eftergiften som är första steget mot fysisk samling. Vi lär hästen att följa eftergiften och svara på lätta signaler med positiva reflexer = följsamhet. Grimskaftet fungerar som en känslig förbindelse för att förmedla signaler till hästen. Vi utvecklar hästens mod, självkontroll och atletiska förmåga. Vi lär hästen att arbeta rätt med sin kropp och bygga positiva muskler.

 

Efter de första grundövningarna går vi över till en längre lina, vilket bygger mer respekt och kontroll. När grunden är väl lagd börjar vi kommunicera med hästen i frihet, till att börja med i en rundpaddock och slutligen till större och öppnare platser. Vi bygger upp en mental kommunikation, starkare än någon lina.

 

 

 

 

 

 

Ridning – Freestyle och Koncentrerat

 

Freestyleridning handlar om fokus, ökad kroppsmedvetenhet, känsla, timing och balans för både häst och ryttare. Man rider med långa tyglar och även helt utan tyglar och huvudlag. Det handlar om att ”släppa taget” så att hästen kan lära oss att komma i harmoni med den. Denna form av ridning hjälper hästen att tänka själv, bli mer ansvarsfull och hitta sin egen balans istället för att stödja sig på bettet.

 

Som ryttare lär vi oss att utveckla händer med känsla, att kommunicera via kroppsspråket och uppnå en oberoende sits där vi inte är beroende av tyglarna för balans och kontroll. Freestyleridningen är förberedelse för att rida med finess och naturlig samling, vilket är bland det svåraste att göra rätt. Det krävs att först kunna rida freestyle och ha uppnått fokus, känsla, timing, balans, oberoende sits, respekt, framåtbjudning, kommunikation och harmoni.

 

I början rider vi med grimma och en tygel där vi tar kontroll över hästens flyktinstinkt. Vi lär hästen att stanna med böjd hals, mentalt eftergiven. Därefter börjar vi rida med ett naturligt hackamore där vi lägger det mesta av grundskolningen för att bygga upp känslighet och lätthet i ridningen. Till sist går vi över till ett bett för mer precision, förfining och kommunikation i koncentrerad och samlad form.

 Citat och ordspråk

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2012-01-26 @ 21:24:10
love is an incurable disease.


Mästarinna i frihetsdressyr

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-26 @ 17:35:00
I frihetsdressyr går hästarna helt lösa medan du själv står i mitten och dirigerar hästarna med rösten och ditt kroppsspråk.

Gör den fel så skall den inte straffas, du säger bara NO mycket bestämt. Sedan är det tålamod, tålamod och åter tålamod som gäller och så massor av beröm så fort hästen gör rätt. Bli inte arg om det inte funkar, ta en medhjälpare till hjälp istället.

KÄLLA


Citat och ordspråk

Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
2012-01-26 @ 16:43:00
Där kunskapen tar slut tar våldet vid. -Våld är inte en lösning, utan något vi Rovdjur tar till när vi blir stressade och inte finner en lösning.


Right/Left Brain

Tips - Kommentarer (0)
2012-01-26 @ 13:34:00
När en häst går över från reagerande tillbaks till tänkande - (från Right Brain till Left Brain) blinkar hästen med ögonen, rör öronen, sänker huvudet och slickar läpparna. Endorfiner produceras när adrenalinet avtar. Till en början kanske du bara ser att den slickar läpparna men snart kommer du att börja lägga märke till de andra tecknen mer och mer. Notera: Hästar gör inte alltid alla dessa tecken. För att hjälpa hästen att gå tillbaks till Left Brain (tänkande) från sitt reaktionsbenägna "humör/stadie" kan du använda dig av:

 

 • Ryggning
 • Sidvärtsrörelser
 • Vändningar/lösgöra bakdelen
 • Detta hjälper eftersom det inte är någon bra flyktteknik utan gör att hästen måste tänka ner till sina fötter. Därför måste hästen lugna sig och påbörja tankeverksamheten igen. Det värsta du kan göra är att låta hästen röra sig framåt, framåt...

   

  När en häst, bockar, sparkar, biter, springer över dig etc. kan den göra det antingen från Left Brain-stadiet (=respektlöshet) eller från Right Brain-stadiet (=rädsla/självförsvar).

   

  Nu vet du om hästen är Left Brain eller Right Brain av naturen så nästa steg är att dela in den i en utav ytterligare två kategorier: Extrovert eller Introvert

  Extrovert

 • Hästen har mer go än whoa. Är mer framåt än slö.
 • Har hög energi
 • Är snabb
 • Har tendens att springa
 • Kämpar emot dig
 • Introvert

 • Hästen har mer whoa än go. Är mer slö än framåt.
 • Har låg energi
 • Har tendens att stanna
 • Stänger av (blir blockerad)
 • Right Brain (höger hjärnhalva, reagerande)

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-25 @ 17:29:00
  Hästen kan inte tänka utan reagerar på sina instinkter. Den är rädd, spänd, har försvarsposition och är redo för flykt. Den är nervös och har svårt för att titta på dig med båda ögonen samtidigt. Hög olycksrisk. Vad som helst kan ske blixtsnabbt. Den här hästen är obekväm att rida eftersom musklerna är spända.

   

  Egenskaper Right Brain

  Rädd/Nervös
 • Självförsvar
 • Reaktionsbenägen
 • Känslig
 • Osäker
 • Skygg

 • Så här ser du tecken på hästens kroppsspråk att den är Right Brain

   


 • Blinkar inte
 • Stirrande blick
 • Spända muskler
 • Spänd flank och svans
 • Spända näsborrar
 • Spänd nacke
 • Högt huvud
 • Kan inte stå still eller "fryser"

  Imorgon - Om båda sakerna OSV


 • Left Brain (vänster hjärnhalva, tänkande)

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-25 @ 13:25:00
  Hästen kan tänka igenom situationen. Den är lugn, avslappnad och orädd. Låg olycksrisk. Den kan vara beräknande i sina handlingar, vare sig de är positiva eller negativa för dig. T ex en häst som nyper/biter dig om och om igen och sedan snabbt flyttar sig undan så du inte kan komma åt den är Left Brain. Den är inte rädd eller ens aggressiv. Den är beräknande, den vet vad den gör och leker en dominanslek. Denna häst är bekväm att rida därför att musklerna är avslappnade.

  Egenskaper Left Brain

 • Blinkar
 • Mjuk blick
 • Slickar läpparna
 • Lågt huvud
 • Avslappnad hållning
 • Avslappnade muskler
 • Vilar ett bakben
 • Djup utandning
 • Suckar
 • Gäspar
 • Tuggar

 • Så här ser du tecken på hästens kroppsspråk att den är Left Brain

   

  • Blinkar
 • Mjuk blick
 • Slickar läpparna
 • Lågt huvud
 • Avslappnad hållning
 • Avslappnade muskler
 • Vilar ett bakben
 • Djup utandning
 • Suckar
 • Gäspar
 • Tuggar


  I kväll Right Brain • Tips- DVD 1 - Frihetsdressyr

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-25 @ 13:05:00
  >Hästartisten Tobbe Larsson är i full gång med att spela in tränings dvder.
  Nu släpper vi dvd 1 Frihetsdressyr.I denna dvd får Ni följa Tobbe när han arbetar med en ny häst för första gången. Ett Svenskt halvblodsto som är 6 år gammal. En massa bra träningstips samt hur du börjar med inkallning, stanna på spåret, hur du tyder hästens kroppsråk, samt får hästen intresserad av att arbeta med Dig. Och självklar en glimt i slutet av dvd när Tobbe tränar super stjärnan Nicke.  Köp det på Tobbelarsson för endast 199 Kr  Varsego

  Nattas inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-25 @ 08:21:56
  Igår gick jag till Noel ganska sent på kvällen, tog in honom i stallet och ryktade trots att jag var sjukt mörkrädd. Tänkte på kines dammsugartanten som skulle ha ihjäl folk i "johnny english reborn"! HUVVA!

  Hur som helst stretchade jag honom lite grann också, sen hade Catta pissat och det åkte ut över golvet så jag satte dit spån. Sedan tränade jag Noel på att hålla sin aptit tillbaka. La fram morötter, men han fick inte äta förns jag sa varego, å de gick fint! :) Trodde inte mina ögon faktiskt.. :s Viftade med sticken och gjorde "ööh" ljud när han försökte sig på att käka. Sen tog jag ut honom och när jag skulle gå in igen för att sopa stallgången LOVAR jag att jag hörde en dammsugare från höloftet, å jag driv inte. Jag blev så sjukt jävla rädd. Satte mig först i ett hörn med sticken och lekte spiderwoman sen skrev jag på whiteboarden en ursäkt till nästa som skulle mötas av spånet, jag var så sjukt rädd. Sen räsrade jag ut och insåg att jag glömde släcka, såe var bara att smyga tillbaka och försöka överleva! Vilket jag gjorde.

  Idag kommer jag för övrigt bli 500 kronor rikare, slog vad med Peder igår kväll. Han tror inte på att Noel kan ha en pressening över sig, vilket han bevisat flera gånger att han kan, dock är det för över ett år sedan... Men men Noel fixar det! :D  Ha ja nå uselt tips denna gång då?... Jo!
  Slå vad! Det är värte!;)

  /Natta


  Här räddas hästen ur isvaken

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-24 @ 20:38:01


  Hur var namnet?

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-24 @ 13:00:00
  En grundsak är att lära hästen sitt eget namn! Det är nog en av dom viktigase sakerna med häst.
  Du kan te.x Säga hästens namn och då her det fram öronen. Då vet du att den vet sitt egen namn!
  Men hur kommer man dit då? Säg namnet ofta när du är inärheten av den så ofta du bara kan! Och ge den lite godis då och då!
  Varför? Joo, hur roligt skulle det vara att inte hästen vet sitt egen namn? När du ska vill att hästen ska komma till dig, hur vet den då att det är just den hästen du ropar på? Hästen Kan inte prata samma språk som du pratar med en annan männiksa!!


  Längtar

  Nattas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-24 @ 12:48:16
  Jag längtar så otroligt mycket till sommaren, om ni bara insåg!
  Just nu känns den långt bort, men det känns som att den är värd att vänta på eftersom den kommer bli fantastisk. De ska ja se till!

  Nej men allvarligt, jag ska få en egen liten dalmatinervalp, inser ni hur spännande det är?
  Sen är det min och Peders första sommar tillsammans.
  Plus att jag och Noel inte kunde utföra alla våra planerade äventyr förra sommaren eftersom han var skadad, vilket vi ska försöka ta igen this summer!  Läste någonstans att om man "drömmer om" och föreställer sig händelser som man vill ska hända är risken större att det blir verklighet än om man inte drömmer om det alls.
  Så tipset detta inlägg kan ge er blir: DRÖM

  /Natta


  Mitt personliga tips

  Nattas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-24 @ 07:18:54
  Jag vet att min bloggning ligger ganska super lågt och att jag aldrig skriver något vesäntligt, har inget att skylla på varför bloggningen ligger nere heller, skolan - massa ogjorda uppgifter, framför allt sånna som skulle varit gjorda innan jul. APL- Oförberedda uppgifter.blogg.se. Stallet - Underbart, önskar bara att jag vore mindre mörkrädd så jag vågade mig ut med Noel alone.. Dock är jag för mycke chicken för att vara i stallet själv med honom, hoppas det blir bättre när vår familj blir större i sommar!

  Nä nu svammlar jag bara, men det är mycket just nu och jag slits i tusen bitar, drömmer de sjukaste drömmarna om nätterna och tycker inte alls det är lika frestande att sova som det var förut.. 

  Jag hoppas att träningen med Noel ska gå bra i vår och att vi verkligen kommer igång, han var fin i huller för ett kort tag sen men sen han börja få av sig munkorgen sket det sig, ska skapa en supermunkorg som är omöjlig att få av sig...
  Framför allt hoppas jag att alla hästarna på Sjöbacka, mest Noel, ska slippa skador och problem i vår.
  Våren och sommaren 2011 var verkligen ingen höjdare med tanke på alla skador och smärtor Noel var tvungen att stå ut med. Då får det heller gå så till att jag faller av och bryter alla ben i kroppen än att Noel ska bli så begränsad som han fick vara då, verkligen inte roligt att se sin bästa vän på det viset!

  Upptäckte även att vi har tips vecka på bloggen så jag tänkte slänga iväg ett litet tips så här innan jag smiter iväg till förskolan för att spendera dagen på min APL plats.
  Ett tips jag vill ge alla är att ni sätter upp alla era mål för det här året, och sedan gör allt för att nå dem. Ni behöver inte leva efter dem varje dag, men när ni får chansen att ta itu med dem, gör det!

  Mina viktigaste mål är:
  - Att bli trafiksäker
  - Att hjälpa Noel att bli trafiksäker
  - Träna Noel ordentligt både för vår relations skull, men även med tanke på honom kroppsligt.  
  - Att våga låta någon annan pyssla med Noel.  För er kanske detta är mål i form av bajs, men det är dessa som jag verkligen vill satsa på, ni kanske har som mål att starta i en regional dressyrtävling på LA nivå med så och så många procent.. Men det har inte jag, det är tydligt!


  /Natta


  Repgrimma

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 19:54:03
  På clinicen så blev jag mycket inspererad av att rida i repgrimma. Så det har jag gjor nu lite mjukstart blev det kan man säga. Igår for jag halva kärleksstigen och det gick hyfsat bra! Och så idag så var det ganska kallt må jag såga! - 17. Men jag for en jätte liten sväng och bara skritta. SÅ att hon fick röra på sig.
  BTW, Många tidsinställda i veckan!
  //Tilda


  Veckans webb tips!

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 19:48:34
  http://www.horse-vision.se/


  Citat och ordspråk

  Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 19:41:51

  Det är ni tillsammans som är på väg mot Era mål!  Trappan

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 14:00:00
  Utbildningstrappan:

  Buga (Bugning på ett knä)
  Bergsget Stå Sidepass (hästen går undan) Inkallning Löslongering Rygga Spansk skritt Kompliment (bugning på två knän) Ligga ner Piruett Sända över hinder Sidepass front (hästen kommer mot dig) Stegra Ligga på sidan Hoppa på komando Sitta  Trappan - NH

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 12:00:00
  Det är viktigt att följa de olika stegen i trappan då övningarna bygger på varandra. Några är undergivna övningar och några är dominanta. Innan man börjar med dominanta övningar är det viktigt att man har etablerat en bra förhållande till sin häst, man kan annars få problem men att hästen tar över och utnyttjar sina nya kunskaper i oönskade situationer. Trickträning är ledarskapsövningar som stärker kommunikationen mellan dig och din häst. Alla övningar har ett syfte och stärker och gymnastiserar hästens kropp. Hästen får en bättre kroppsuppfattning när han lär sig var han har sin kropp och att han kan flytta vissa delar utan att naturligt röra hela kroppen. Din häst kommer också få en bättre koordination och lära sig balansera sin kropp på ett nytt sätt. Din häst får aktivera sitt huvud, tänka ut lösningar själv. Och ju fler lösningar din häst lär sig desto tryggare bli den.
  Trappan kommer upp om 2 timmar!


  Tips vecka på bloggen!

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 10:30:00
  I vecka så blir det lite tips och fakta
  - Frihetsdressyr, NH och saker som du kan träna på! Tips och ideer!


  Citat och ordspråk.

  Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
  2012-01-23 @ 07:33:00

  There are only two emotions that belong in the saddle, one is a sense of humor and the other is patience.  Har du tänk på?

  Tips - Kommentarer (0)
  2012-01-22 @ 21:33:48
  Har du tänkt på hur många omedvetna signaler du sänder till din häst?


  Helgen kom!

  Tildas inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-21 @ 22:44:55
  Idag var det John moore Clinic i Lycksele. 6 Timmar, skööönt och sitta på en stol i först 3 timmar och sen 3 timmar till... Men de var värt de! Så nu vet man lite mer=) http://www.johnmoore4horses.com/ här har ni hans hemsida OSV! Nää nu ska jag gå! Har gått med er ;]
  g
  <3
  /Tilda


  Torsdag igen.

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-19 @ 22:14:04
  Ja och snart är den slut också! Haha. Chayenne gick lektion i dag. Jag ska ta hem hakket och se om jag kan ''göra foder'' ?? Så att det blir mjukt för tjejen =) Imårra blir he Ridlektion. Ionsdags så red ja ut, och ja det kunn ha gått bättre! Inte i fockus ibörjan, Men så då var hon frammot och ville allt nästan . Något jag måste säga är att jag har fått me mig mamma ut på längd:O Händer det? Hahah Njjja inte ofta må ja säga!
  <3
  //Tilda


  Ridning?

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-17 @ 21:08:09
  Jojo! Red igår, men idag så gick hon ju lektioner aaha?! Hoppning blev det! Awsome hon var asså! Duktiga tjejen nummer ett! Hihi=) Hade hakk på gumman! Var verkligen frammot och bjöd på sig. Vägrandee aldrig och var klockren! Har som inget att skriva om, så då blir det ingen update, men ska bli bättre! Hinner nästan inte heller :O Dagarna går så fort. Skola, stalle, längdskidor, duscha, sitta vid datorn, tv, sova. Så ser nästan varenda dag ut! Helt sjukt! Imårra blir det nog att rida ut :) Känns som om det var längesedan. Eller den kanske var förra helgen. Nej juste det var ju i onsdags! OJ en vecka sen :$ Koll.se här då Hehe:S


  AJ! OKej inte tagen idag, men någon vecka sen. Och det är kvar men nu ser det bra ut! Vi tror att hon har fått det av selen! AJAJ sägen jag då :$

  //Tilda


  Jerringpriset

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-17 @ 20:54:35
  Det vann ju ut av Roffe, Rolf-Göran Bengtsson. Det hade man inte trott om han inte!

   

  Grattis Roffe!


  Citat och ordspråk.

  Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
  2012-01-16 @ 17:30:00
  En häst förtjänar, minst en gång under sin livstid, att bli älskad för vem den verkligen är.


  BUS PONNY

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-15 @ 20:35:06

  Okej. Var i stallet vid 10 tiden imorse. Borstade och gjorde klar Chayenne. Sen gick jag ut till poddokken och satt upp ett elstängsel så jag delade av padokken till en liten konstig korall=) Gick bra en stund, då hon följde efter mig, och gick på en ''volt''. Men hon tröttnade efter ett tag och försökte få sig ut ur ''korallen'' Och ja, det lyckades hon med. Till slut(kröp under). OCh då sprang hon några varv rund och då bara ställde jag mig i mitten och väntade. Och tillslut så insåg hon nog att det inte var någon idé så då komme hon och gick mot mig i mitten! Så dukti Ponni ja har<3 Men så for jag in i ''korallen'' igen jobbade lite grann. Och så, gissa vad hon gör då? :O helt sjukt. Hon gör om det men nu hoppar hon över det-.- Då kännde jag bara omöjligheten i det hela! Så jag ''gav'' Mig med att jobba i korallen och jobbade mer på ''helspår'' Då du, Då gick det super. Följde efter mig hela tiden och var anmält duktig! :) Då gav jag mig. Kände mig riktigt nöjd ändå! Så Imorgon så blir det något slag av markarbete/hoppning.

  Något som jag glömt att berätta är att jag skriver upp varje dag Chayenne blir riden (eller motionerad av något slag) i en kalender. Så då har jag lite översikt var som har hänt/gjorts under året. Eller tillochme Var alla ridpass gått åt till! Vad hon mest har gjort. =D

  Nu:

  ett år sedan:

  Vilken skillnad må ja säga!

  //Tilda  Frihetsdressyr DISSAR!

  Hiss/diss - Kommentarer (2)
  2012-01-14 @ 22:12:10


  Den här dubbla nosgrimman är tänkt för hästar som gapar och är svåra i mun.. Men finns det inte en anledning till att hästen beter sig så? Rent spontant känner jag att det räcker med antingen remont eller aachen, man behöver väl inte ha båda?!

  Jag är absolut ingen expert på området nosgrimmor, men en häst skulle garanterat inte trivas att få sin mun igenspänd på det här sättet!  Fradaden den 13

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-13 @ 22:16:31

  Nu är snart dagen slut, Hände inte så mycket hämskligheter! Tja, då kan jag nog säga att vi hade mera otur igår. DÅ Chayenne och Noel var lite små busiga och ''rev'' sönder lite i stallet som bara hade suttid där i 2 dagar. Typiskt! Men ridlektionde gick bra- Förutom att först så hade jag en westensadel som var för liten:( Men bytte så småning om. Men jag och westensadeln var inte vänner som jag säger så... Trail blev det! Awsome! Bilderna som jag tog förra veckan ligger nu på datorn! Awsome! Så lite bilder nu då!  Med nytränse å allt! <3

  //Tilda :)  Ny- och Bättre!

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-13 @ 21:51:00

  Måste säga att denna blev bättre än den andra. La ner mera ''jobb'' på denna ;) Hoppas att di gillade den!

  //Tilda


  Nathalies hemliga avslöjande...

  Nattas inlägg - Kommentarer (4)
  2012-01-13 @ 13:26:37
  JAG SKA FÅ EN DALMATINER VALP!
  Några av er kanske kommer ihåg att jag önskade mig en dalmatiner i julklapp?;)
  Måste dock vänta till sommaren eftersom jag nu under våren måste koncentrera mig mer på skolan och dylik, men till sommaren får jag mer tid till hundis, Noel och Peder.
  Varför jag ska få en valp är ännu för känslig för att jag ska ta upp det offentligt, och jag är medveten om att jag nu säger A men inte B, fast så är det ibland.

  Vore det möjligtvis trevligt om jag skrev lite fakta om rasen när jag liks håller på?:)
  Dalmatinern är en ras känd för sina svarta- eller leverbruna prickar.

  Rasens härkomst är i princip okänd, eftersom det finns så många olika ställen man tror den kan ha sitt ursprung i, den har däremot fått sitt namn efter den kroatiska landsdelen Dalmatien. En sak som är säker är dock att rasen är mycket gammal.
   
  Sedan 1970-talet ligger antalet registreringar
  (trots två Disneyfilmer om ”Pongo och de 101 dalmatinerna”) ganska konstant på 300-400 valpar per år, vilket gör dalmatinern till en medelpopulär ras i Sverige.

  Dessa ädla hundar har haft många olika användningsområden, de har bland annat använts som cirkushund tack vare sitt lekfulla sätt, de har agerat maskot för USA:s brandkår, dalmatiner har använts som ledarhundar åt blinda och som draghund. 
  Under många hundra år har dalmatinerhundar använts som vakthundar till stall eftersom de har en väldigt utpräglad revirkänsla som sade till om någon ovälkommen närmade sig stallar eller vagnar. 
  Dalmatinerna användes dessutom för att eskortera diligenser och hästekipage. De skyddade hästar, vagnar, passagerare och bagage mot rån och överfall. Vid rastställena lämnades hundarna att vakta både vagnar och bagage på egen hand. Under färden, när varken kusk eller resenärer hade möjligheter att passa hundarna fick de själva hålla reda på "sitt" ekipage.
  Detta har bidragit till rasens traditionella förkärlek till hästar.
  Men eftersom hunden i regel fick bo i stallet har den sällan problem med att "umgås" med andra djur, såsom katter, fåglar, kossor, grisar och dylik.

  De har inte någon utpräglad jaktinstinkt så de väljer att hålla sig nära matte och husse för att kunna vakta det som är "sitt". De vaktar än idag ganska energiskt det den anser tillhör den så som familjen och platsen den bor på.

  En dalmatiner är oftast lugn och sansad inomhus där den gärna knuffas i soffan med andra familjemedlemmar eller ligger under ett täcke i sängen och myser, när den istället utomhus speedar upp sig och blir livlig.

  Dalmatinerna har erhåller mer av vargarnas mentala funktion än andra hundraser, därför lessnar de fort när de ska lära sig någonting, de tänker "vad tjänar jag på att göra det här", ungefär. Fast de är väldigt glupska och i regel inte alls petiga med maten. Enligt många källor skulle de nästan göra vad som helst för en godbit.

  Andra särdrag som rasen har är att den är känd för att skratta när den blir glad, detta gör de genom att dra upp läpparna och visa hela bettet. De skrattar för att uttrycka glädje och undergivenhet.

  Dalmatinern har en annorlunda njurfunktion än andra hundraser. Den har en högre urinsyrahalt i urinen och när dalmatinern får urinsten - vilket den inte får oftare än andra hundraser - får den oftast uratstenar.

  Dalmatinern är lyckligtvis förskonad från många av de sjukdomar som drabbar andra hundraser, men det händer ibland att valpar föds döva. Jag läste någonstans att det är samma "hormon" i kroppen som ger det prickiga utseendet som orsakar hörselnedsättningen. Är hunden BAER-testad kan man finna eventuella hörselproblem.
  Det har visat sig att dalmatinern kan ha hörseldefekter på ett öra och höra utan anmärkning på det andra (unilateralt hörande). Sådan partiell hörselnedsättning har ringa eller ingen betydelse för hundens funktion. De hundar som bara hör på ett öra - unilateralt hörande - har inte på något sätt ett avvikande beteende och visar inga tecken på hörselnedsättning utan verkar höra precis lika bra som de dubbelsidigt hörande hundarna. Hundens hörsel är så god att den funktion som finns på den friska sidan mycket väl räcker för att hunden skall kunna leva ett normalt hundliv.

  Detta kanske är mer information än vad någon av er läsare orkar gå igenom eller ens bry er om så här får ni en sammanfattande rasbeskrivning för de lata.. ;)
  Hemland: Kroatien
  Grupptillhörighet: Grupp 6, sekt 3.
  Sammanfattning av rasstandarden: Dalmatiner är en medelstor hund, somska vara kraftig och muskulös utan att vara grov eller klumpig. Uttrycket ska vara vaket och intelligent. Individen ska utstråla styrka och uthållighet.
  Rörelse: fria, flytande med god steglängd och gott påskjut
  Mankhöjd:Hanhund 56-61 cm, tik 54-59 cm.
  Färg:Två varianter är tillåtna. Vit med svarta prickar och då ska nosspegel vara svart och ögonen mörka. Eller vit med leverbruna prickar och då ska nosspegeln vara brun och ögonen bärnstensfärgade. Prickarna ska vara väl åtskilda från varandra, runda och skarpt markerade, ca 2-3 cm i diameter och väl fördelade över kroppen.
  Päls: Kort, hård, tät slät och glänsande.

   
  /Natta

     Ändringar och underbara planer

  Våra inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-12 @ 07:20:15

  Skrev detta inlägg igår kväll;)

  Score! Vi får full praktik under dessa fyra veckor och slipper alltså vara på skolan under tordag, fredag! Känns riktigt skönt!

  Utöver det har jag nyss putsat sidepull tränset och det verkar ta sig, å gissa vad?!

  NÄSTA HELG BLIR DET JOHN MOORE KURS!!! Som det ser ut nu iallafall, hoppas verkligen det blir av, hur kul vore inte de? Vi far ett gäng från Sjöbacka Hästsällskap som staketryttare, hästplatserna var fulla redan.

  Sen tänkte jag göra ett hemligt avslöjande på fredag, busit busit!;)

  /Natta  Ge mig fler timmar per dygn!

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-11 @ 07:06:28

  Hästis, pojkvän, APL, skola, det blir inte mycke tid över nu, och så här kommer det se ut de kommande fyra veckorna...

  På APLen, måste jag vara 30 timmat i veckan, plus att jag måste vara på ordinarie lektioner på skolan under torsdag och fredag. Vilket innebär att jag endast har tre dagar att ägna helt åt praktik platsen. Så enkelt räknat kommer jag måsta ha arbetsdagar blir tio timmar.

  Inte nog med det, eftersom Peder måste ut och skotta samhället vid ynka två centimeter snö hinner vi knappt träffa varandra eftersom han stiger upp mitt i natten, vanligtvis innan två, sen jobbar han till ungefär fyra på dagen och när jag väl då kommer hem från praktiken vill pojken äta och sova. Huvva!

  Och Noel då? Han har jag hittils bara hunnit göra små pyssel med i stallet! Dåligtsamvete.se/com

  Med det här vill jag tala om varför bloggandet för min del ligger lågt, jag har fullt upp!

  /Natta  Tisdag

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-10 @ 21:20:41
  Okej, nu sitter den nya uppe, men det är kvar lite småa saker kvar att ändra!

  Och nu ni! Nu har vi ''byggt'' om lite i stallet, kan man säga. Vi har som ja, et går inte att förklara - Ritning Nedanför! Imorgon, då blir det ridning, Eftersom nu har hon stått i måååååååånga dagar. Hon gick inte äns lektion idag?! MEn det är ju också bra att hon får vila lite. Hann inte blogga tidigare - Långdag och så kompisar;) For en snabbis te stallet för att titta till tjejen...


  BUS ponnie!!

  //Tilda


  Går inte att rida

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-09 @ 21:32:27
  Gick tyvärr inte att rida idag, det var så jädrans kallt ute, det låg kring -25. Brrrr vi fryser här uppe i Norrland. Hahah!
  Så då städade jag lite granna i stallet- där vi har våra saker. Bler riktigt bra måste jag säga! Bytte schabrak på sadeln + på Elinas sadel. Så du får tacka mig micka! =) Men imorgon så kommer det upp lite bilder, som vi tog här om dagen;) Också var det ju sista lov dagen idag. Imorgon blir det skola.

  Chayenne ♥

  //Tilda


  Citat och ordspråk.

  Citat och ordspråk - Kommentarer (0)
  2012-01-09 @ 19:28:00
  A stubborn horse walks behind you,
  an impatient horse walks in front of you,
  but a noble companion walks beside you.


  På G!

  Våra inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-08 @ 16:04:39
  Ny design är på g. är inte nöjd med den vi har nu, allting är huller om buller och ja. Så var uppmärksamm! :)


  Tävlar

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-08 @ 15:56:12  Till bloggen
  Till inlägget  Nu har jullovet tagit slut här på bloggen!

  Tildas inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-08 @ 11:54:00
  Nu är vi/jag tillbaka som vanligt. Har varit mycket fram och tillbaka de närmaste dagarna/veckorna! Men jag lovar att bli bättre nu! - Nytt år, nya tag!

  Igår så tog pappa kort på mig och Chayenne- Kommer snart upp på bloggen ;)
  Efter de så hade vi (vad det nu heter igen:$) fyra pinnar, skulle köra slalom igenom och ja. Bild längre ner. Var skit kul. Men Chayenne var inte lika taggad som jag då men, he få man leva med ibland. Var både barbaka och men sadel hihi! Bus ponny!  Sen så år vi tårta och muffins och natta. Nom nom... Spelade lite och så.
  En riktig rolig sak är att dom hära bilderna är tagna för prick ett år sedan! Kom än ihåg när vi tog dom det va så roliga må jag säga! =)
  Så här är två olika banor - två olika förslag.

  //Tilda


  Svar på tal

  Svar på tal - Kommentarer (0)
  2012-01-08 @ 11:47:47

  Ebba säger: bra inlägg!! min ponny har spiktramp just nu, som tur var slapp vi ganska precis hovböld, men hovslagare och veterinär fick skära upp hoven och så!! bra att du har den hära texten på din blogg, även om du inte har skrivit den själv, så är det bra att sprida information till andra och skitsamma om vart de kmr ngnstans, bara det är sant, vilket det är !!! verkar som det här är en bra blogg, tror jag kmr tbk!!! :)


  Svar: Hej Ebba! Tack så mycket. Vad synd att den har haft spiktramp, inte kul skulle jag kunna tänka mig. Tack ennu en gång! :)  Förtjänar de detta?

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-08 @ 11:19:04


  VARNING FÖR KÄNSLIGA BILDER/VIDEOS!!!

  Våra inlägg - Kommentarer (4)
  2012-01-06 @ 20:28:55
  Sverige bär någon typ av päls, t ex dessa populära Stockholmsmössorna. Många går bara till affären för att det är snyggt, det tycker jag med. Men känner sig lyxig och bekväm. Det tyckte jag också, innan jag verkligen förstod vad det var som låg bakom allt detta. De flesta pälserna kommer från land som Kina. Här är det tillåtet att flå (dra av skinnet) på djuren levande. På det sättet slipper dom hål och blod på pälsen. Dom tar ett djur och slår till så dom blir medvetslösa. Sen tar dom och hänger upp djuren medans dom drar av skinnet. Djuret vaknar ofta av detta och kämpar för sitt liv. När pälsen är borta kastas dom på ett ställe ungefär som en gödselstack och låter dom dö. Om du inte tror på mig så finns det filmat här: http://features.peta.org/ChineseFurFarms/index.asp Från filmen: “ Efter att djuren blitt flådda slängs dom på varandra. Kameran går fram till ett av djuren. Det enda djuret som har ork att lyfta på huvudet. Det man ser är ett litet naket djur utan någon framtid. Bara ligga där och dö. Ögonen är svarta och alledes våta. Som om han gråter, utan något hopp … “ Dessa pälsar går till t ex den populära Stockholmsmössan VARFÖR SKA DJUR BEHÖVAS UTSÄTTAS FÖR DETTA BARA FÖR ATT NI VILL BÄRA PÄLS ? … Och det är inte bara tvättbjörnar det här handlar om, utan även hundar och katter. Schäfrar är vanliga att dom flås, sedan sys dom upp till gosedjur och säljs som fejkpäls i Kina. Olika länder som använder päls: Kina: Över 2 miljoner hundar och katter flås levande. Kanada: Prärievarg jagas med saxfällor och denna päls blir sedan kant till Canada Goose jackorna. Sverige: Över 1 500 000 minkar och 2 000 chinchillor dödas varje år för pälsens skull. Danmark: Deras tredje största export går som pälser. Australien: Merinofår avlas med deras långa hår för att bli pälsar. Dock får dessa får ofta veck i bakpartierna, och för att förhindra att flugägg växts till och förstör pälsen, skär man bort den huden, utan bedövning. Man jagar även över 73 miljoner kängrusar som sedan blir djurmat och skinnet tar och blir lädergrejer, som t ex fotbollsskor. 85% av all päls kommer från uppfödning som endast föder upp djuren för pälsens skull. All kött som blir över slängs. På varje farm lever tiotusentals minkar under sommarhalvåret, under vintern finns några tusen avelsdjur kvar. Den så kallade pälsningen, då majoriteten av djuren dödas, sker i november. Jag säger inte här och nu att ni ska donera bort era pengar till dessa orginationer, och jag kan inte tvinga er heller. Men om ni inte läser detta eller inte har ändrat era tankar om detta så kan ni inte ha något hjärta … Det ända du behöver göra är att skippa pälsen. Du kanske tänker att det inte spelar någon roll med att du endast struntar i en mössa, men det är något. Men detta kan du faktiskt rädda ett hjälplöst djur …
  Källa: -------           


  Föregående inlägg...

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-05 @ 13:19:29

  ... är från gårdagen, tellen vägrade publicera men nu kom de:)

  /Natta  Nytt försök

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-05 @ 13:16:08

  Gör ett nytt försök med detta mobilbloggande då jag sitter i stallet och inte har något vettigare för mig!:)
  Ursäkta eventuell särskrivning, som sagt-> mobilblogg

  Idag red jag ridstigen med Noel, tog med mig Rebell som sällskap, det gick faktiskt riktigt bra och Noel höll igång ordentligt alldeles av sig själv!

  Det började med att jag skulle rida kärleksstigen med Mika, men oväntat så lurade hennea släktingar iväg henne till backen för att åka bräda eller nåty liknande. Jag blev helt enkelt tvungen att ändra planerna eftersom jag ville komma ut medan det ännu var ljust.

  När vi stod i stallet och jag hade tagit på Noel Elinas hackamore och hjälmen satt fastspänd på mitt huvud hörde ja massa muller, så när Noel och Rebell tagit sig ut i kalldelen ser jag att det står en lastbil av något slag just utanför stalldörren, och för att göra det hela lite roligare kör det runt en traktor där ute också. Med min vanliga tur tog vi oss med andra ord inte ut, så vi fick stanna i stallet i några evigheter tills dess att de körde iväg.

  Väl ute och igång var både Rebell och Noel väldigt optimistiska, superkul. På vägen mellan mrk och brun huset träffade vi till och med på tre långtradare och det gick skitbra! Nog för att jag styrde in Noel i djupsnön, menmen, vi bearbetar iallafall rädslan.

  När vi sedan skulle svänga in efter skoterleden tog sig Rebell lös och kutade mot bonden, så jag röt och jagade jycken som för övrigt blivit ganska billig, tills dess att han stannade och insåg vad han höll på med. Sen när jag skulle sitta upp på älsklingshästis igen vägrade det gå bra för mig men till slut var jag uppe, och då hade Rebell tillråga på allt tjorvat in sig i kopplet så det var under hans mage. Efter en massa kämpande fick jag tillslut lös honom trots att jag satt på en stressad Noel!

  Väl efter skoterleden gick det bra, tills de att vi kom till vägen och en bil skrämde Noel så han tvärkastade sig och Rebell kom lös. Pricken över i:et i denna tryckta situation var att det kom en annan person och gick efter vägen, med två hundar... Rebell sprang då till dem, när jag och Noel hade tagit oss över vägen kom Rebell tillbaka och vi kunde äntligen fortsätta ritten!

  Det gick super bra hela vägen och Noel fick bestämma gångart helt själv. Trots att det var djupsnö så valde han att trava och galoppera hela vägen, riktigt duktig. Misstänker att han ville hålla sig Rebell för att känna sig tryggare, plus att lillhundis plogade stigen åt honom bitvis. ;)

  När vi var ungefär halvvägst och Noel höll världens mjukaste och mest harmoniska galopp fick vi syn på en älg några meter fram. Ett, två, tvärstopp! Stacke ponny frös fast i marken och granskade älgen som sprang bort ifrån oss och tillslut vände in i skogen. Rebell brydde sig beundransvärt lite, tror han var för trött för att slösa någon energi på djuret.

  Efter det höll sig Noel riktigt nära Rebell hela tiden, tempot var högt och han varvade mellan trav och galopp.

  Sjukt nöjd är jag över honom, dock mycket irriterad på Rebell som skullr jävlas så mycket!


  /Natta

  Bild på Noel alldeles just nu!  Medlidande

  Nattas inlägg - Kommentarer (1)
  2012-01-04 @ 23:29:42
  Känslan, som kom som en pungspark, när Nikolina här om dagen berättade att någon varit och tjuvridit hästarna i stensele och härjat där på natten.


  /Natta


  Hööksbeställningen

  Nattas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-04 @ 21:05:28
  Nu när Tilda har lärt mig vad som var fel på blogg.se så ska jag lista hööksbeställningen än en gång ;)
  Måste medge att jag älskar hööks och deras produkter! Finns säkert många andra bra ställen också men hööks har också bra priser på sina varor. Jag tänker inte gå och bli någon snobb som ska gå och köpa märkesgrejer, då får det hellre vara billigt och hållbart. Med det menar jag inte att jag inte skulle kunna betala för att Noel ska må bra, men jag tror att det är bäst att leva i medelmåtta! :)                    Sidepull Quarter Canyon                                        Sweatshirt Mira CRW


                                                                      Westerntygel Quarter Canyon


  /Natta


  Fyller på föregående inlägg

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-02 @ 21:21:33

  Blir sinne, varför funkare int för me..? Hur som helst hade jag även skrivit om
  Noel å vädret å Peder å grejer, men jag tror det är ödet atte int bli nå av...

  /Natta  Mobilblogg igen

  Våra inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-02 @ 21:16:44

  Jag skrev alltså ett sjukt långt inlägg om året och om mål å shit nyss å allt bara försvann, tackar dock fortfarande Peder för att jag hat en Iphone, men nu är jag upprörd! Allt försvann!:s

  Som Tilda redan nämnt ska det tas nya tag detta år så jag antar att det är precis vad jag får ta att göra..  Citat och ordspråk.

  Citat och ordspråk - Kommentarer (3)
  2012-01-02 @ 07:27:00
  Det räcker inte med att veta hur man ska rida, man måste också lära sig hur man ska falla.


  Årets första dag.

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-01 @ 23:24:04
  Årets första dag har varit awesome! Vi for och hämtade mera mat, så då var det gjort! Sen for jag och red. Det skulle ha blivit kort om det inte var för mörkt. :( Synd synd. Det skulle ha dlivit jätte fina kort, eftersom Chayenne var jätte duktig och allt! Det blev hoppning. Hon var verkligen frammot! Jag blev jätte överraskad! först så hoppade jag lite studds sen räcke. Och som avslutning så galopperade vi på ängen! Skit härligt. Det gillade hon verkligen! Har ju glömt och berätta att det nya tränset har kommit, fint fint! Jag fick ju en ny vinterjacka av mammi på julafton. Verkligen min typ! Känner verkligen att jag jobbar med målen=)

    
  Jag fick ju en pad också! :]  Nice nice!

  //Tilda


  Cheyenne, jag älskar dig! <3

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-01 @ 22:54:55

  Snabb gjorde denna, har en till på G. Hahah hade lite för mycke bilder:$ Men, men! Hoppas att ni gillar den! =)

  //Tilda


  Det nya året är kommet!

  Tildas inlägg - Kommentarer (0)
  2012-01-01 @ 01:48:28
  Dom nya målen är satta och KOMMER att nås! Jag tror verkligen på att detta år blir ett bra år!  Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
  Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
  Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus